Mijn Hogeland Beweegt 0
sociaal_vitaal_beweegles sociaal_vitaal_uitleg

Sociaal Vitaal

Het beweegprogramma Sociaal Vitaal richt zich op het stimuleren van bewegen, het bevorderen van de vitaliteit (fitheid) en sociale contacten van ouderen in de leeftijd van 65-85 jaar. In gemeente Het Hogeland loopt het programma al een tijd en met succes! Inmiddels zijn er zes Sociaal Vitaal beweeggroepen actief in Leens, Kloosterburen, Zandeweer, Roodeschool, Uithuizermeeden en Uithuizen.

Op 2 juni 2022 is Mathieu de Greef  van Goud Vereg bij de beweeggroepen in Zandeweer, Roodeschool, Uithuizermeeden en Uithuizen langs geweest om uitleg te geven over het verouderingsproces en zelfredzaamheid. Ze worden geleerd dat ze zelf invloed hebben op hun eigen gedrag en hun omgeving.

Bewegingswetenschapper van de RUG Mathieu de Greef, tevens werkzaam bij stichting GoudVereg voegt hier aan toe: “Veel senioren denken dat alles hen overkomt. Wij leren ze dat ze ook zelf invloed kunnen uitoefenen, op hun eigen gedrag én hun omgeving.”

Sociaal aspect

Na afloop wordt er samen koffie en thee gedronken en wordt een aantal keer gezondheidsvoorlichting gegeven over bijvoorbeeld voeding, medicijngebruik of het doen van ontspanningsoefeningen. In het programma wordt ook aandacht besteed aan de manier waarop contact met andere mensen kan wordt gemaakt en hoe mensen zo goed mogelijk voor zichzelf kunnen opkomen. Naast beweeglessen worden ook sociale vaardigheids- en weerbaarheidstrainingen aangeboden.

Volgens beweegcoach Maarten Westerhuis is Sociaal Vitaal meer dan alleen bewegen:

“Naast fysiek fit blijven is ook het sociaal samenzijn van belang. Doordat eenzame senioren via Sociaal Vitaal weer onder andere mensen komen, gaan ze ook weer naar andere sociale activiteiten zoals een bridge- of breiclub. De groep helpt elkaar en ook buiten de les onderhouden ze het contact. De onderlinge betrokkenheid is groot.”

Continuïteit

Het Sociaal Vitaal programma is zo georganiseerd dat deelnemers na afloop van een jaar worden gestimuleerd en ondersteund om als groep te blijven bewegen. Na het programma van 30 lessen wordt ingezet op continuering van de beweegroepen bij bestaande sportaanbieders.

Sociaal Vitaal in Het Hogeland is een initiatief van:

Gemeente Hogeland, Mensenwerk Hogeland, GoudVereg en Huis voor de Sport Groningen. Stichting GoudVereg stimuleert senioren om fit en gezond oud te worden.